Vrtić

Uvijek je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena!

Z

Odvikavanje od pelena se može pretvoriti u zabavno iskustvo uz zanimljive igre i tutu koju je tvoj mališan sam odabrao!

Tokom odrastanja djece puno je novih i uzbudljivih trenutaka, a jedan od važnijih događaja zasigurno je odvikavanje od pelena i prelazak na tutu. Za mnoge roditelje, ali i mališane ovo je često i stresan događaj jer svako dijete je drugačije. Većina djece spremna je za odvikavanje od pelena između drugog i trećeg rođendana. Prosječno mališani počinju navikavanje na tutu od oko 18 mjeseci, no ne treba se brinuti ni ukoliko odvikavanje pocne kasnije.

Dijete samo pokazuje da je spremno za odvikavanje od pelena

Postoje znakovi prema kojima roditelji mogu vidjeti da je njihov mališan spreman za upoznavanje i korištenje tute, ali svako dijete je drugačije pa kod nekih taj prelazak možda neće ići sasvim jednostavno. Naime, djeca ne vole sjediti na tuti i odlazak na zahod često doživljavaju kao prekid u igri ili zabavnoj aktivnosti.

MY CARRY POTTY : Najbolje je dopustiti djetetu da si samo odabere tutu koja mu se sviđa, primjerice neku koja izgleda kao igračkaTakođer, ako moraju napraviti nuždu na određenom mjestu, dok ih netko promatra i iščekuje uspješan rezultat, kod djece često izaziva strah od neuspjeha i pritisak da će nekoga razočarati. Kad je dijete spremno za odvikavanje od pelena, samoinicijativno počinje pokazivati prve znakove, na primjer pokazuje da mu je pelena mokra, pokušava je skinuti i traži da mu se promijeni.

Dijete obično zna reći: “piškiti”, “kakati”, “mokra pelena”, “skini pelenu”. Tada djecu nije potrebno poticati, nagovarati ih, nuditi im nagrade, podmićivati ih ili moliti jer ako se dijete požuruje kada još nije spremno, može se stvoriti otpor, nepovjerenje ili čak i sram.  Najbolje je dopustiti djetetu da si samo odabere tutu koja mu se sviđa, na primjer neku koja izgleda kao igračka, s kojom se može igrati, otvoriti je, okretati, nositi, na koju može staviti svoje plišane životinje i igračke i igrati se da obavljaju nuždu na njoj.

Važno je djetetu pokazati čemu tuta služi i kako je koristiti kako bi mu postala zanimljiva. Također, i mjesto na kojem se obavlja nužda može biti negdje gdje dijete provodi vrijeme kako se ne bi osjećalo da ga se prekida u igri. Dijete može sjediti na svojoj prenosnoj tuti bilo gdje, ne nužno u obiteljskoj kupaonici.

My Carry Pott prenosna tuta dinosaur hb9

Igre koje mogu pomoći djetetu kod učenja na tutu

Trenutak kad dijete nauči koristiti tutu razveselit će svakog roditelja jer to je veliki uspjeh u odrastanju mališana. Djeca su prirodno znatiželjna i žele naučiti nove stvari ako ih predstavimo na zabavan način.

Ovih nekoliko ideja kako učenje na tutu učiniti zabavnim može ti pomoći u novoj velikoj avanturi.

Stavi tutu na određeno mjesto u sobi i reci djetetu: „Tko prvi do tute!“ i utrkujte se. Pobjednik je onaj koji prvi sjedne, a idući dan pomakni kahlicu u neku drugu prostoriju. Pokaži djetetu stvari koje se nalaze u kupaonici i objasni čemu služe. Kupaonica je prostorija kojoj ne pridajemo toliko važnosti kad provodimo vrijeme s djecom, osim tokom kupanja, zato je dobro djetetu pokazati što se sve tamo nalazi i da je svi koristimo svakodnevno. Djeca vole imitirati odrasle pa je u redu reći djetetu da ti doda toaletni papir ili pusti vodu. Možeš napraviti popis svih ukućana, uključujući i kućne ljubimce i neka dijete zapisuje kad je netko bio na zahodu. Tako će dijete shvatiti da svi to rade i da je to sasvim normalno.

MY CARRY POTTY: My Carry Potty osmislila je mama koja je bila u potrazi za rješenjem problema kako normalno izlaziti iz kuće dok traje odvikavanje od pelena

 

Ako tvom mališanu nije ugodno koristiti tutu izvan određene prostorije, možeš mu pomoći s njegovom igračkom. Neka dijete odabere plišanu životinjicu koja će mu pomoći pronaći tutu. Stavi tutu u neku novu sobu i kad je dijete pronađe uz pomoć svog plišanog prijatelja, pokaži mu kako se tuta koristi s tom istom igračkom. Neka dijete isproba tutu i u novoj prostoriji kao što je to učinio njegov plišani prijatelj. Ova igra može se koristiti i vani, u dvorištu, u parku ili na plaži. Dijete može učiti svoje plišane igračke na tutu, neka ih poreda i objasni im zašto moraju na tutu. Svaki mališan će ovo pretvoriti u zabavnu igru, ali i sam naučiti kako i zašto se koristi tuta.

slider 1580x600 My Carry Potty 001

Kad dijete prvi put sjedne na tutu, vjerojatno će mu biti dosadno i neće moći dugo sjediti na miru. Možeš mu dati sapunicu za puhanje balončića jer puhanje balona stimulira trbušne mišiće koji su potrebni i za „kakanje“, tako da ova tehnika pomaže ako dijete ne može izvršiti nuždu. I pjevanje pjesmica je zanimljiv i poticajan način koji će opustiti mališana na tuti. Kad uče, djecu treba motivirati i ohrabrivati, a prije svega treba biti strpljiv s njima. Ne zaboravi pohvaliti svog mališana, zagrliti ga, zapljeskati mu ili čak zaplesati kako biste proslavili veliki uspjeh svog djeteta. Uz zabavnu tutu i zanimljive igre učenje na tutu bit će manje stresno i za roditelje i mališana.

 

Prenosna tuta My Carry Potty

My Carry Potty osmislila je mama koja je bila u potrazi za rješenjem problema kako normalno izlaziti iz kuće dok traje odvikavanje od pelena. My Carry Potty tute imaju poklopac koji ne propušta miris ni tekućinu, lagane su i imaju ručku pa ih djeca mogu i sama nositi sa sobom. Dolaze u likovima životinjica koje djeca vole i privlačne su im pa na taj način lakše prihvaćaju kahlice i veliku promjenu koja im slijedi nakon skidanja pelena. Budući da se tute mogu koristiti kako kod kuće, tako i bilo gdje vani, u parkiću, na plaži, na putovanju, djeca imaju jednu konstantu da uvijek mogu obaviti nuždu na istom mjestu, tj. u svojoj kahlici, pa je ne odbijaju i ne odgađaju. My Carry Potty nije samo prenosna tuta, već tuta koju se koristi kod kuće, u parku, na plaži, u vrtiću…

Ukoliko ste iz BiH i želite nabaviti ovu jedinstvenu tutu imate priliku to učiniti putem Hello Baby web shop-a (isporuka je u roku 24h) ili u Hello Baby fizičkoj trgovini u Importanne Centru Sarajevo.

Komentariši